Title Image

DIALECTWERKGROEP “AON R’UIS”

Onze werkgroep stelt zich als doel het Steenbergse dialect te promoten in de mondelinge en schriftelijke beoefening.

Om het dialect schriftelijk vast te leggen maken we een spellingsysteem. We pogen hierbij aan te sluiten bij de Brabantse referentiespelling ‘Hoe schrijf ik mijn dialect?’ Een referentiespelling voor alle Brabantse dialecten 1999.
Naast spelling werken we onder andere aan een woordenboek met typisch Steenbergse woorden, gezegdes en uitdrukkingen. Ook leggen we straatnamen en bijnamen van vroeger en nu vast.

Ook mondeling brengen we het dialect onder de aandacht, doordat we bijvoorbeeld zijn aangesloten bij het West-Brabants Dialect Café. Dit roulerende café is een gezellig samenzijn waar iedereen welkom is om te komen luisteren naar mensen, die graag eens in hun dialect een verhaal of gedicht willen voorlezen, een liedje willen zingen of een voordracht willen doen.

Het West-Brabants Dialect Café wordt om beurten georganiseerd door Dialectgenootschap De Berregse Kamer en de werkgroepen van heemkundekring Het Zuidkwartier (Hoogerheide, Woensdrecht, Ossendrecht, Putte), heemkundekring Halchterth (Halsteren, Lepelstraat) en onze heemkundekring.

Save the date: zondag 24 maart – West-Brabants Dialectcafé

Foto dialectwerkgroep "Aon R'uis"
V.l.n.r.: Rini Holtzer, Ad Vermeulen, Jan van Herel, Jan Suikerbuik, Henk Holtzer, Marjos Mol. Foto: Peter Vermeulen – Steenbergse Courant | KijkopSteenbergen.nl