Title Image

VERHALEN

Alles om ons heen heeft een verhaal. De straat waarin we wonen, de dijk waarover we wandelen, de akkers waarlangs we fietsen en de mensen die we onderweg groeten. Al die verhalen samen vormen ons erfgoed waarvan we iedere dag een beetje meer hebben om te delen.

JAARBOEK

Jaarlijks geeft De Steenen Kamer een boek uit waarvan het thema de titel bepaalt. ‘Steenbergse Zaken’ bijvoorbeeld. Of: ‘Cultureel Steenbergen’. Ieder hoofdstuk is het resultaat van onderzoek dat verricht wordt door vrijwilligers met een groot hart voor onze stad. In de hoofdrol staan gebeurtenissen, personen, bedrijven of verenigingen die een stempel op Steenbergen drukten.

ARCHIEF

Het archief is het kostbaarste bezit van de heemkundekring. Het is een goed georganiseerde schatkamer vol kennis, beeldmateriaal en objecten. De collectie is in de loop van een kwart eeuw samengebracht door onze leden en wordt voortdurend aangevuld.

De stukken in het archief worden gekoesterd en beschermd, maar staan ook voor eenieder ter beschikking. De geschiedenis van onze vestingstad is namelijk veel te mooi om achter slot en grendel te verbergen.

LEZINGEN

Voor wie meer wil weten over de geschiedenis van stad en streek, zijn de lezingen van de heemkundekring een aanrader. Deskundige gastsprekers nemen het publiek mee op een leerzame tijdreis. Het actuele aanbod is te vinden op de website en de Facebookpagina van De Steenen Kamer. Leden nemen gratis deel.

STADSKERNONDERZOEK

Wanneer de werkgroep Stadskernonderzoek haar tanden zet in de historie van een pand in de binnenstad van Steenbergen is één ding zeker: de laatste steen komt boven. Aan de hand van kadastertekeningen, bouwvergunningen en eigendomsaktes onthullen de onderzoekers het eeuwenoude verhaal van het huis en haar bewoners.

Een waardevolle aanvulling op het Stadskernonderzoek is de website wijkregistersteenbergen.nl die in 2021 werd gelanceerd. Met een druk op de knop komt de historie van duizenden adressen en bewoners uit de periode 1863-1940 tot leven.

STADSHERAUTEN

De geschiedenis van de stad Steenbergen komt pas echt tot leven tijdens een rondleiding door de Stadsherauten: enthousiaste vrijwilligers met kennis van zaken die van iedere excursie een feestje maken. Leerzaam én vermakelijk want in een stad die 750 jaar oud is, ligt er onder iedere straatsteen wel een anekdote verborgen.

VERBINDING

Heemkundig onderzoek is een solotocht, maar de goede contacten tussen de leden maken de reis een stuk gemakkelijker. Samen werken we naar hetzelfde doel: het verhaal van onze vestingstad compleet maken. Tussendoor is er voldoende tijd voor ontspanning want De Steenen Kamer is ook gewoon een gezellige club mensen die op jaarbasis tal van activiteiten met elkaar onderneemt.

Ondanks al het werk dat de heemkundekring verzet, blijft het slechts één deel van het verhaal dat ‘Ons erfgoed’ heet. Daarom zoeken we de samenwerking met diverse organisaties zoals de stadsarcheologen en de gemeente. Maar vooral ook met alle inwoners van ons Steenbergen. Zij zijn degenen die het verleden tekenden, invulling geven aan het heden en de toekomst zullen kleuren.

Dus, wat denk je ervan? Doe jij ook mee? Want samen maken we Ons Erfgoed!